NEI, EMDR en Oldpain2go voor volwassen en kinderen vanaf 7 jaar
NEI en Rouwtherapie voor mensen, Dierentolk en Hondenmasseur

Hondenmassage

 

Als hondenmasseur werk ik bij mensen aan huis of via een videoverbinding maar laat nooit cliënten bij mij aan huis komen om de rust voor mijn honden maar ook voor uw hond te waarborgen.


Een hond masseren kan om een heleboel redenen. Van een verjaardagscadeautje tot het verminderen van medische klachten aan het bewegingsapparaat bv na een blessure of operatie.


Masseren

Masseren is het toepassen van druk, spanning, beweging of trilling op de spieren van de hond. Door middel van massage kan je zorgen voor ontspanning bij de hond of bied je ondersteuning bij lichamelijke of gedragsproblemen. Bij massage komt oxytocine vrij,  oxytocine is een neuropeptide dat als hormoon en neurotransmitter fungeert in het lichaam van mens en dier. Oxytocine heeft een pijnstillende werking en zorgt er voor dat mens en dier zich prettig voelen. Het versterkt sociale banden, geeft een gevoel van vertrouwen en brengt je lichaam tot rust, het verlaagt je bloeddruk en vermindert stress. Het wordt ook wel knuffelhormoon genoemd omdat het zorgt voor een betere hechting tussen mensen onderling maar ook met je hond. In principe kan iedere hond gemasseerd worden. Het ras en het formaat of leeftijd maken niet uit.


Met masseren kun je invloed uitoefenen op een groot aantal (deel)gebieden.

Je kunt dus bijvoorbeeld werken aan:
• Verbetering van de bloedsomloop.
• Verbetering van de lymfecirculatie.
• Ontspanning van de spieren.
• Het bevorderd van een gezonde huid.
• Het soepel houden van de spieren en/of gewrichten.
• Het verlichten van pijn.


Verder kunnen we samen werken aan het krijgen van:
o Inzicht in plekken van aandacht.
o Het brengen van balans.
o De vertrouwensband tussen hond en eigenaar versterken, herstellen of vormen na bv een traumatische gebeurtenis of bij herplaatsing.

Maar ook stervensbegeleiding behoort tot de mogelijkheden. Soms zijn honden bang of hebben ze erg veel pijn, sommige honden voelen zich eenzaam in die laatste periode. De, bij het masseren, vrijkomende oxytocine heeft ook hier zijn positieve uitwerking waardoor het stervensproces rustiger verloopt en de eigenaar het gevoel heeft nog iets voor de hond te kunnen doen.


Plek van aandacht

Voor je een hond gaat masseren scan je met je handen altijd het hele lichaam af. De eerste keer doe je deze scan heel langzaam en gericht bij de vervolgsessies kan het sneller omdat je het lichaam van de hond dan al beter kent en veranderingen sneller zal voelen. Door een hond regelmatig te masseren leer je zijn lichaam steeds beter kennen. Je voelt het aan de hond als er iets in of op het lichaam veranderd is. Dit kan een plek zijn om extra aandacht aan te besteden tijdens het masseren of bij twijfel naar een dierenarts te gaan. Het is een plek(je) dat anders aanvoelt als de omgeving.


Een plek van aandacht heeft dus letterlijk aandacht nodig. Dit kan kortdurend zijn zoals kramp als je de hond even op die plek masseert kan hij weer verder maar soms is er meer nodig. Als een plek dik is of heel veel warmer als de omgeving kan dit duiden op een ontsteking en is er een andere behandeling nodig of kan massage de conditie van de hond zelfs schaden. Is een plek heel koud dan is de doorbloeding niet optimaal en is die plek extra masseren heel fijn voor de hond zodat de huid en onderliggende spieren weer lekker warm worden.


Contra-indicaties

Soms kan het zijn dat ik moet besluiten dat er indicaties (aanwijzingen) zijn dat het niet verantwoord is om (op dat moment) te masseren. Dit is dan altijd in het belang van de hond.

Een aantal redenen waarom het niet mogelijk is om te masseren zijn de onderstaande aandoeningen of (lichamelijke) gesteldheid:

> Infectieziekten wel of niet met koorts;
> Operatief te behandelen aandoeningen zoals botbeuken, gescheurde kniebanden, (brand-)wonden, tumoren/cysten;
> Lichamelijke uitputting;
> Recente vaccinatie; 
> Dracht;
> Huidaandoeningen die besmettelijk zijn of waar aanraking pijn doet; 
> Lokale ontstekingen;
> Geestelijke overspanning alleen in overleg met een gedragsspecialist.

Om te bepalen of er contra-indicaties zijn zal ik altijd vragen een paar dagen van te voren het intakeformulier ingevuld terug te mailen. Zodat ik, als ik meer informatie nodig heb om te bepalen of een hond gemasseerd mag of kan worden, tijd heb om contact op te nemen met de behandelend dierenarts of gedragsspecialist dit natuurlijk in gezamenlijk overleg. Het kan ook zijn dat ik doorverwijs naar een dierenarts, dierenfysiotherapeut, gedragsspecialist, chiropractor, osteopaat of natuurgeneeskundige om te laten bepalen of ik mag en kan masseren. Soms kan er in overleg met de dierenarts of gedragsdeskundige wel gemasseerd worden maar dat is dan alleen na doorverwijzing en overleg. Als hier kosten aan verbonden zijn, zijn deze voor rekening van jou als klant.


Steeds vaker combineer ik hondenmassage met mijn werk als dierentolk, door met het dier te communiceren over wat lekker is of waarom klachten zijn ontstaan kunnen we sneller tot ontspanning en verlichting van pijn komen.


Nieuwsgierig wat ik voor je kan doen?


Bel gerust met het onderstaande nummer voor meer informatie of een afspraak.


Ik heb bij docente Judith Hofman van Kynomassage mijn opleiding gevolgd en behoor tot de eerste 3 in Nederland bij Kynomassage afgestudeerde hondenmasseurs.




komkommer schijfjes en een handdoek

Dierentolk


De afgelopen jaren heb ik als representant bij dierentolkgesprekken en dierenopstellingen van collega Hanny Poos veel geleerd.

 

Tijdens mijn massages gebruik ik de technieken die ik van haar leerde om de hond beter te begrijpen zodat de massage gerichter is op de plekken van aandacht en een nog dieper en langduriger effect heeft.

 

Soms vragen huisdieren zich af wat ik kom doen als ik voor een NEI-sessie in hun huis kom en met de baas aan zijn of haar eigen proces ga werken.

 

Zo zat poes Puk altijd vlakbij als ik met haar eigenaresse aan het werk was tijdens de NEI-sessies. Haar ogen branden in mijn rug. Ze was zeer waakzaam pas toen ik de tijd nam om haar uit te leggen wat ik deed en waarom kwam ze tot rust en ging lekker liggen slapen in het zonnetje.

 

Ik gebruik de dierentolkgesprekstechnieken dus niet alleen om iets voor het dier “op te lossen” maar ook om een dier op zijn of haar gemak te stellen tijdens de hondenmassage of tijdens NEI-sessies met mensen. Mijn gesprekken met die dieren en ervaringen als representant maakten me duidelijk hoe belangrijk het ook voor dieren is om te snappen hoe de wereld in elkaar steekt. Dieren maken me bewuster van mijn bijdrage in deze wereld. Altijd om de wereld mooier te maken.

 

Sinds 2021 organiseren Hanny en ik workshops waarin we je meenemen in de wondermooie wereld van het dierentolken en dierenopstellingen. Wil je dit ook ervaren kijk dan op de website https://dierenopstellingen.nl/#services en schrijf je snel in voor de eerst volgende workshop in Kekerdom of op een locatie naar keuze als je met een groep van minimaal 6 personen wil afspreken want dan komen we graag naar jullie toe.

 

Wil je een één op één gesprek met mij voor je dier? Ook dat kan vul dan het contactformulier in dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op om te kijken wat we voor elkaar en je dier kunnen betekenen.

dierenopstellingworkshop
uk's massage
Share by: